I krisetider er det viktigere enn noen gang å være obs på hva det er vi fokuserer på, og hva vi velger å ta inn over oss. Det er så lett å bruke dagene på å følge med på nyheter og fokusere på alt som ikke er bra i verden akkurat nå. Kjenner du at det av og til kan bli litt mye? At det hadde vært godt å kunne endre fokuset litt? Jeg tror det er både godt og nødvendig for oss å være bevisste på hva vi velger å lese og se på i disse tider. Klart vi må få med oss nyhetene, men kanskje det er viktig med litt annen input også?
Jeg er en del av John Maxwell Team, og der har vi nå tre dager med læring, motiverende foredrag og fokus på å tenke positivt gjennom tøffe tider. John C. Maxwell er forfatter, foredragsholder og coach, og har skrevet bøker om ledelse som blir lest over hele verden. Hans fokus er vekst og utvikling, og at vi alle har i oss potensialet som trengs for å vokse.
John holdt i går et foredrag om å lede gjennom kriser, dette ga meg noen gode perspektiver som jeg vil ta med meg videre, og jeg vil også dele dem med deg, så kanskje du også får noen nye tanker.
Det er fort at vi tenker at alt bare er negativt om dagen, men hvis vi velger en positiv tilnærming kan vi hente ut noen gode erfaringer også fra krisetider.
- I normale tider tar de fleste av oss ikke unødvendig risiko, men i krisetider kan vi enten frivillig eller påtvunget måtte gjøre endringer som vi ellers ikke ville gjort.
- En krise øker fokuset vårt. I bedriftene fjerner vi det som ikke er essensielt. Vi gjør ikke vurderinger ut ifra hva som hadde vært fint å ha, men hva som er absolutt nødvendig. Vi kutter kostnadene ned til et minimum og får kontroll over hvilke kostnader vi har mulighet til å gjøre noe med, og hva som ligger fast. Og vi holder fokus på det som er viktigst.
- Kriser identifiserer ledere – de som står opp og skiller seg ut. Ledere i dag må ta mange tøffe avgjørelser, men de er også nødvendige. Det er hardt å stå i stormen, men det er også den eneste måten å komme gjennom og samtidig holde liv i bedriften.
- Studenter, og andre, vil finne nye måter å tilegne seg kunnskap på. Dette åpner kanskje for at flere finner læremåter som passer dem bedre enn den vanlige skolegangen, og at flere får kunnskapen de trenger for å kunne leve av det de er lidenskapelig opptatt av.
I kriser er det to typer mennesker; de som lurer på hvor lenge krisen vil vare (det gjør vi vel for så vidt alle), og de som lurer på hvordan den kan gjøre dem bedre, hvordan de kan bruke situasjonen som et springbrett videre.
I tøffe tider trenger vi å endre perspektivet vårt. Selv om det er dårlige tider, trenger ikke alt å være dårlig. Hvordan vi håndterer vanskelige opplevelser definerer hvem vi vil bli. Hvem vil du være når vi kommer ut på den andre siden av denne krisen?
For en ting kan vi være ganske sikre på, den nye normalen kommer ikke til å være slik vi kjenner den. Når vi ser tilbake på andre hendelser som har hatt stor innflytelse på oss, har det også endret noe på hvordan vi ser på verden, samholdet mellom oss eller større distansering. Angrepene fra 22. juli har gjort noe med oss som nasjon, vi kommer aldri til å kunne gå tilbake til før det skjedde – på godt og vondt. 9/11 gjorde noe med oss, selv om det som hendte var langt borte, kommer vi alltid til å huske hva som skjedde og hvordan det påvirket oss. Finanskrisen endret hvordan bedrifter jobber og hvordan man ser på risiko.
Det kan være vanskelig å lage en negativ opplevelse om til noe positivt, men som Robert Louis Stevenson sier i sitt sitat: Life is not a matter of holding good cards, but playing a poor hand well.
Dagens utfordring: gjør en dårlig opplevelse til noe bedre.
Flertallet av oss har plutselig fått betraktelig mye mer tid hjemme, og har kanskje også fått ekstra tid til å gjøre andre ting enn det vi vanligvis gjør. Vi må være bevisst på hvordan vi bruker denne tiden.
Vær bevisst din
- Personlige tid. Les bøker, tren og gjør noe som på en eller annen måte gjør deg bedre. Kanskje er det på tide å lære seg noe nytt? Eller se nærmere på den drømmen du ikke har hatt tid til å tenke så mye på før?
- Familietid. Hvilke positive ting vil du gjøre sammen med familien i denne perioden?
- Ta igjen-tid. Vi har alle ting vi trenger å ta igjen, rydde i klesskapet, i kottet eller i roteskuffen. Kanskje har du en bok du alltid har drømt om å skrive, nå har du tiden.
- Tid til å tilføre verdi til noen andre. Velg deg en person hver dag som du skal oppmuntre.
- Tenketid. Still deg selv disse spørsmålene hver dag:
- Hvordan skal denne krisen gjøre meg bedre?
- Hvordan skal jeg bruke denne krisen til å hjelpe andre?
- Hvilke grep skal jeg ta for å gjøre situasjonen min bedre?
Hva skal du fokusere på? Det som har gått galt, eller det du har å være takknemlig for?