Har du kjent på den følelsen av kaos som ofte dukker opp når det blir litt hektisk rundt deg? Når det er litt for mye som skal gjøres, og man ikke alltid vet helt hvor man skal starte? Det er den ene tidsfristen etter den andre, og dagene går egentlig bare til å få gjort det man må i siste liten?
Dette er en følelse som fort kan dukke opp når man skal starte opp for seg selv. Det er så mye usikkerhet og så mange spørsmål, samtidig som man vet at det er mange oppgaver man må få gjort for å komme i gang.
Når gjøremålslisten blir for lang kan man fort miste oversikten over hvor man trenger å begynne for å ta det første steget. Man trenger å sortere hva som er viktigst, og kanskje også luke ut noen ting man ikke bør bruke tid på i det hele tatt.
Jeg har selv vært i situasjonen med en to do-liste like lang som et vondt år, og jeg har kjent på den lammende følelsen når du bruker mer tid på å sortere listen enn å faktisk krysse ut gjøremålene på den. Men på veien fra en eviglang liste til å komme ned på et nivå som faktisk er overkommelig har jeg tatt med meg noen gode læringer og tips som jeg vil dele videre med deg.
1. Ta innover deg at dette er din personlige reise
En feil vi ofte gjør når vi starter opp er å se på hva andre gjør, og sammenligne vår reise med deres. Det kan være bra å sammenligne for å bli motivert og bruke det til å finne sin egen vei, men det kan fort bli en sammenligning for å se hvordan vi ligger an i forhold til dem. Når vi ser på vellykkede bedrifter må vi huske at det var ikke der de startet, det har mest sannsynlig tatt tid å bygge seg opp til dit de er i dag. Vi må ikke sammenligne vår begynnelse med deres midt.
Når du startet opp satte du deg forhåpentligvis noen mål for hva du vil oppnå med bedriften din. Ha fokus på målene du har satt deg, og gjør minst én ting hver dag som tar deg nærmere ditt mål.
2. Gå gjennom kalenderen og blokker tiden du trenger
Det var en grunn til at du ville starte opp for deg selv. Minn deg selv på hva denne grunnen er – hva er ditt hvorfor? Ha dette klart for deg slik at når det blir tøffe tak så husker du hvorfor dette er viktig for deg.
For å legge en god plan trenger du å sette av tid til planlegging. Hvis ikke er det fort at det bare blir nok en ting som skulle vært gjort. Gå inn i kalenderen og bestem deg for når du skal prioritere tid på å komme til bunns i alle gjøremål du har på lister og i hodet.
Og når du først er inne på kalenderen, ta også en gjennomgang på hvordan du bruker tiden din. Kanskje er det på tide med en grundigere kartlegging av tidsbruken din? Et tips er å ta for seg en uke, eller i alle fall noen dager, hvor du skriver ned absolutt alt du bruker tiden din på. Dette kan virke både rart og tidkrevende å gjøre, men du vil ganske sikkert få noen aha-opplevelser.
Bruker du mye tid på ting som ikke hjelper deg å komme nærmere målet ditt? Da er det kanskje på tide å omprioritere litt.
Dette kan være en veldig god måte for å oppdage tidstyver. Hvor mye tid bruker du egentlig på å scrolle sosiale medier? Hvis du kan kutte ned tiden på telefonen med én time per dag, har du plutselig syv timer i uka, eller 366 timer i løpet av skuddåret – det vil si nesten 10(!) arbeidsuker av 37,5 timer. Du har ikke tid sier du, er du helt sikker?
For all del, av og til trenger man å slenge bena på bordet og scrolle meningsløst eller se alle episodene av en serie på Netflix, og det er helt greit, men la det være et bevisst valg.
3. Innse at dette er et maraton – ikke en sprint
Skal du holde ut helt til mål er det viktigere å gjøre én ting hver dag som får deg nærmere målet, enn å gjøre et skippertak innimellom.
4. Nyt prosessen og feire underveis
Det kommer til å være en hard prosess, og det kommer helt sikkert til å være noen tøffe tak underveis, derfor er det også så viktig at man har valgt en vei som gjør at man klarer å nyte prosessen. At man i det store og hele virkelig liker det man gjør og har et hvorfor som gjør det verdt det.
Veien til mål vil ganske sikkert være både lang og kronglete, men setter du opp noen delmål og milepæler og feirer når du når disses vil det bli litt gøyere å være underveis.
5. Lag en handlingsplan
Tilbake til den evige to do-listen. Når hodet bobler over av alt som skal gjøres og alt man ikke må glemme, kan det være vanskelig å holde konsentrasjonen på det vi holder på med. Og ikke minst kan det være vanskelig å gjøre plass til nye idéer og løsninger.
Sett av tid én dag i uken til å skrive ned absolutt alt du har i hodet, alt du føler du må få gjort og alt du må huske. Skrive gjerne opp ting både for jobb og for private ting, begge deler kan oppta mye plass i tankene. Om du velger å gjøre dette fredag ettermiddag før du avslutter arbeidsuken, søndag kveld mens du gjør deg klar for en ny uke eller på et annet tidspunkt, spiller ingen rolle, velg den tiden som passer best for deg.
Når du har satt opp listen over alt som skal/bør gjøres i den kommende uken (eventuelt ting som bare må gjøres en eller annen gang):
- Gå kritisk igjennom og se om alt som er på listen skal være der. Må du gjøre alt selv eller er det noen av oppgavene du kan be om hjelp til eller delegere bort?
- Samle sammen alle oppgaver som naturlig faller sammen. For eksempel om du skal sende ut fakturaer, følge opp utestående fakturaer og gå gjennom regnskapet kan det være naturlig å slå disse oppgavene sammen i en bolk og gjøre dem samtidig. På denne måten er du både mer effektiv og mer fokusert.
- Når du har kommet så langt er det på tide å
prioritere hvilke oppgaver som er viktigst å få gjort. Del dem inn etter:
- A-oppgaver: de du absolutt må få gjort.
- B-oppgaver: de du gjerne skulle gjort.
- C-oppgaver: de du hadde likt å få gjort, men bare hvis du har tid, og A og B oppgavene er gjort.
Bestem deg for hva du skal ha fokus på i den kommende uken – velg én ting, og de tre viktigste oppgavene for at du skal komme nærmere målet.
Sjekk over at du har oppgaver på listen, høyt prioritert, som faktisk er avgjørende for å bevege deg fremover.
Deretter må du få de viktigste oppgavene inn i kalenderen. For noen vil gründerreisen være noe de gjør i tillegg til en annen jobb, for andre er det en fulltidsjobb. Du må planlegge ut ifra det som passer for deg og din situasjon. Ideelt bør du blokkere bolker på 1-2 timer til å jobbe med de viktigste oppgavene når du har mulighet, men har du bare 30 minutter så bruk de. Litt tid er bedre enn ingen, og med en klar plan på hvilke oppgaver som er viktigst er det lettere å sette seg ned å begynne rett på oppgaven.
Hvis dette er noe du skal gjøre i tillegg til en annen jobb er det viktig å tenke over hva du eventuelt må gi slipp på for å blokkere denne tiden. Er du villig til å gi slipp på dette for å følge drømmen din?
Husk også på at det er andre ting som må inn i kalenderen din, ta høyde for barn som må hentes og bringes, familiebursdager og selskap, alt av andre hendelser som kommer i hverdagen – skriv det ned så du har oversikt og full kontroll.
Når uken starter, sett av 5-10 minutter hver morgen for å gå gjennom og planlegge dagen, minn deg selv på hva som er fokuset ditt for uken og pass på at du har satt av tid til å gjøre de viktigste oppgavene. Hva er målet ditt for dagen – det du absolutt må få gjort?
På denne kan du bryte store mål, og overfylte gjøremålslister, ned til månedlige mål, ukentlige mål og daglige mål, og få dem til å bli litt mer overkommelige.